Allehanda

Triakel

En musikgrupp som jag lyssnat en hel del på de senaste dagarna är Triakel från Östersund som spelar folkmusik och visor i behaglig tappning. Emma Härdlins röst är vacker och får fint och taktfast ackompanjemang av Kjell-Erik Eriksson på fiol och Janne Strömstedt på tramporgel. Att man också kan höra texten är ett extra plus i den välbalanserade sättningen.

Vissa sånger sjungs på jämtskan, en dialekt från Jämtland med influenser från trönderskan i Norge. När jag lyssnar på dessa visor tycker jag mig ganska ofta hitta ord som påminner om vår dialekt. Ta bara ordet ”veit” som är titel på en av deras visor. I mina unga dagar när jag studerade i kungariket umgicks jag en hel del i med norrmän från bland annat trakterna kring Trondheim. De talade sin dialekt och även där tyckte jag min hitta vissa likheter med vår österbottniska dialekt. T.ex. ordet ”hamarin” (hammare) minns jag att de uttalade samma.

En visa som jag tycker mycket om är ”Karna” där en bonddräng sjunger om sin älskade Karna. En vers i slutet av visan handlar om när både han och Karna avslutat sina jordiska liv och han hamnar i himlen. Men där vill han inte vara en endaste timme om han inte får sin Karna med sig dit. Det kom mig att tänka på ett avsnitt i Bibeln som jag alltid funderat på. Var någonstans i Bibeln det finns vet jag inte men det handlar om äkta makar som inte delar den kristna tron utan den ena är en förtappad syndare som hamnar i den eviga elden medan den troende befinner sig i himlen. Båda kan se varandra men en stor avgrund skiljer dem åt. Min fundering är: hur kan den som då befinner sig i himlen känna salighet och glädje, som det utlovas, när personen ser sin älskade i så svåra omständigheter? – Inte ofta jag hamnar i religiösa spörsmål på denna blogg men detta må vara ett undantag.

Triakel kommer att spela på Urkult och orkar jag bara asa mig upp så kommer jag sitta i kyrkan i Näsåker på fredag förmiddag (1.8) klockan 11 och lyssna på denna fina grupp. Helst så långt fram som möjligt. Lite tvivel finns dock för jag anar att föregående natt kommer att bli sen innan John Blund infinner sig. De sista spelningarna med Lovisa Negga (henne måste jag bara se) och Partiet (fett ös förväntas) startar klockan två på natten så innan de är klara och allt lugnat sig så är solen redan på väg upp.

Visan om Karna:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Q7oc8pZkp2g]

Veit:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=1Oc2BNvBhic]

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »