Allehanda

Jag är revolutionär!

Det låter dramatiskt men lite grann som en revolutionär kände jag mig när jag började gilla Öresundsrevolutionen som startade på Facebook dagen före julaftonen. Redan nu finns det mera än 10 000 gillare och det blir fler hela tiden. Kunde det ha varit på julaftonen som jag anslöt mig? Tror det var något sådant.

Öresundsrevolutionen går ut på att protestera mot det huvudlösa beslut som regeringen Löfven tog och som innebär att total id-kontroll införs fr.o.m. 4 januari på Öresundstågen mellan Köpenhamn och Malmö. I Kastrup måste alla kliva av tåget och troligen gå upp till flygterminalen, sedan ned igen till perrongen och då genomgå en id-kontroll. Tåg över bron och sedan id-kontroll igen i Hyllie (Malmö) innan färden kan fortsätta.

Någon som fattar vad detta innebär för de ca. 8600 som dagligen arbetspendlar över Öresund med Öresundstågen, den nordiska passfriheten, rörelsefriheten inom Schengen? För att inte tala om den extra kostnad för Skånetrafiken på 15 milj. per månad som detta innebär eller att DSB kommer att anställa 200 väktare som skall genomföra kontrollen.

Totalt görs dagligen mera än 31000 enkelresor med tåg över Öresund. Vid rusningstid kommer ett tåg varje tionde minut, något som nu skall skäras ned till 20-minuterståg samt att antalet vagnar minskar från 9 till 6 per tåg. Någon som fattar vad det innebär för tågresenärerna och Öresundsregionen? Trängsel, trängsel och förseningar på 30-50 minuter väntas, om det inte blir totalt kaos. Jag har själv åkt Öresundståg i rusningstid och vet att det inte finns några marginaler att ge bort. Tänk om detta skulle drabba t.ex. Stockholm, vilket ramaskri det skulle bli! Men när det gäller Skåne tas det tydligen med en gäspning i maktens korridorer i Stockholm.

Här kommer ytterligare en poäng i Öresundsrevolutionen: att centralmakten i huvudstaden inte har kännedom om eller bryr sig särskilt mycket om de områden som befinner sig i periferin sett från Stockholm; det må då sedan gälla Skåne, Sydsverige eller Norrland.

Regeringen Löfven tog beslutet om id-kontrollen på Öresundstågen för att få stopp på flyktingströmmen som växte myndigheterna över huvudet och för att regeringen påverkades av den kollapsdebatt som SD startade. Vem skulle ha trott det för bara några månader sedan? Löfven höll inte huvudet kallt utan hänföll till panikpolitik som han kommer att få ångra på flera sätt.

Kommer han att lyckas med att hejda flyktingströmmen? Enligt FN:s flyktingkonvention har varje människa rätt att söka asyl och få sin sak rättvist prövad. Det betyder att de flyktingar som har giltiga id-handlingar kommer fortfarande att kunna ta sig in i Sverige och där söka asyl. De som inte har id-handlingar kommer att stoppas på Kastrup och vad händer med dem då? Ökad smugglingstrafik eller ett skuggliv i Danmark/EU med alla de problem som det innebär? Jag förstår att det finns de som kastar bort sina pass med flit för att på så sätt ha större chans att få asyl men vad med de som inte kan få ett pass i sina hemländer p.g.a. krig eller för att de förföljs av myndigheterna? De som mest av alla borde få asyl! – Jag skall inte här skriva mera om flyktingfrågan, den borde få ett eget inlägg.

Vad har jag med detta att göra, kan någon tänkas ställa sig frågan? Jag bor ju i Österbotten, i ett annat land, långt borta från Öresund och är inte alls berörd av detta.

Jag har bott i Malmö i många år och är den stad jag älskar allra mest. Jag känner staden, jag har fått ta del av det gamla Malmö genom vad arbetskamrater berättat och jag vet hur fin den staden är trots att det finns de som med alla medel vill svärta ned staden i flyktingdebatten. Jag är helt enkelt solidarisk med Malmö, Öresundregionen och folket där omkring. En annan sak är centralisering och statsmaktens (läs riksdagsmän och –kvinnor) sätt att utöva politik där områden i periferin får en styvmoderlig behandling, det gäller både i Sverige och i Finland. Jag ser Öresundsrevolutionen som en gräsrotsrörelse mot centralism, toppstyre och maktmissbruk som även kan tillämpas i Finland. Därför känns detta som en angelägen sak och ett sätt att påverka regering och riksdag i våra länder. Visserligen idag något i det närmaste okänt i Finland men någonstans måste det börjas.

Den 4 januari är det tänkt att paniklagen skall träda i kraft och lite sugen är jag på att resa ned och se eländet med egna ögon. Många har åsikter men få har varit på plats!

Öresundsrevolutionen
Jag tar mig friheten att visa näven som är symbolen för Öresundsrevolutionen på FB. De skånska färgerna som också är de finlandssvenska.

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  Det här inlägget fick du till bra. Nu har jag inte Facebook, men den här avhandlade sidan kan man besöka ändå, vilket jag (såklart) gjorde. Strax innan jag läste din flammande appell, för att tala revolutionärt språk, hade jag lyssnat till P1 Lunchekot, där mer detaljerade planer för detta kommande magnifika jättespektakel presenterades. Det kommer att bli ett monumentalt kaos, och då nämner jag bara de rent praktiska konsekvenserna. De (mellan)mänskliga lär bli etter värre.

  Tänker osökt på den gamla Led Zeppelinlåten ”Communication breakdown”.

  Visst. Det kan invändas att vår riksdag är folkvald, och representativ, men det betyder inte att det är förbjudet att försöka påverka lagda beslut. Lobbyverksamhet är ju rentav ”big bussiness”, inte minst inom EU – och det är ju dit vi hör.

  • PJ

   Tack för att du kommenterar; det är sällan jag brukar få kommentarer på mina mera politiskt färgade inlägg. Jag vet inte varför. Kanske folk har helt annan åsikt, men ändå fortsätter att läsa, eller så är de helt enkelt rädda för att yppa sina ståndpunkter.

   Ja, jag respekterar den folkvalda demokratin men vet också att de valda och folket kan välja fel väg. Ta bara praktexemplet när nazisterna kom till makten i Tyskland på 1930-talet. De var folkvalda.

   De första raderna i din Led Zeppelin-låt stämmer bra in på kommande röra. Jag vill dock kontra med två andra som jag anser har mera sprängkraft.

   Pink Floyd – Another Brick In The Wall (från filmen), därför att jag antar att partipiskorna fått vina hårt hos både hos sossarna och hos MP. Hur länge håller muren och fasaden?

   Stiftelsen – Giftet, därför att giftet sprider sig i samhället och normen ändras, språket ändras och folk skäms inte längre för att vara öppet rasistiska och hatfulla. Är du human och medmänsklig kallas du idag för godhetsknarkare och naiv. Naiv, ett ord i sin förklaring som Löfven lånat direkt från SD! Ännu en tabbe eller var det medvetet?

   https://youtu.be/YR5ApYxkU-U

   https://youtu.be/i31CCOVVYhc

   • Erik Forsling

    Vad gäller Zeppelin, så var det enbart titeln jag associerade till – jag tänker ofta på den i olika sammanhang. Bra titel. I övrigt är det bara en sång om misslyckad kärlek. Med tanke på mitt tillköp av 5 Gb datorkraft är jag numera, innan månadsskiftet, synnerligen återhållsam med videotittande, apropå dina bilagor.

    Men mina gamla Pink Floydvinyler är nästan sönderspelade, så de är inte direkt okända. Men temat kan passa. Det finns en mycket bra livekonsert från Berlin inspelad, där muren såväl byggs upp som rivs.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/The_Wall:_Live_in_Berlin
    http://www.rogerwaters.org/about_berlin.html
    En omfattande sida, men inledningen är intressant: ”In an interveiw during the early 1980’s, after the last of Pink Floyd’s Wall concerts, Roger Waters was asked if he would ever perform The Wall again. He said never, and then jokingly added, unless of course the Berlin Wall comes down or something like that. Little did he know that in less than ten years The Berlin Wall would be no more.

    Under kalla kriget var Berlinmuren ofta en ursymbol för förtryck och uselhet. Nu är det kriget över, och muren omkullknackad, men nya murar, av olika karaktär, skapas allt flitigare – av dem som just fördömde Berlinmuren. Fr.a. är det vi som kallar oss demokratier som konstruerar dem. Inte minst begreppet Festung Europa har använts av kritiker, ett ordval nedärvt från just den nazitid du refererar till.

  • PJ

   Pink Floyd-plattan The Wall har jag i min LP-samling men som jag numera, sälla och aldrig, spelar. Utan tvekan en av de största samlingarna som gjorts. Än idag får jag rysningar när någon av de bättre låtarna spelas.

   Vem vet, med tanke på dagens situation i Europa, kanske PInk Floyd återuppstår för att infria sitt halva löfte?

   Med tanke på nyordslistan och språk i omvandling så har jag ett inlägg på kommande som berör detta. Jag får återkomma.

  • PJ

   Så roligt att du gillar och även att du uppskattar mitt skriveri. Nu är det mer än 13500 som gillat Öresundrevolutionen och på den korta stund om det tog att skriv detta svar har mera än 10 personer anslutit sig.

   Kan det bli 100.000?

 • Susanne

  30-50 minuter räcker inte, vi känner väl till kollektivtrafiken, det kommer bli timmars förseningar, och de som arbetspendlar kommer att få köpa bil för att kunna fortsätta sina jobb.
  Att en regering är folkvald innebär inte att den inte kan klanta sig, praktexemplet är ju nazityskland som du säger. Någon skrev ”förintelsen var laglig..” Det är sunt att reagera och ifrågasätta, jämför det med USA där barn lär sig att man ska hylla presidenten oavsett vad för skit den ställer till med. Se bara Bushadministrationen son slängde folk i fängelse utan rättegång för att de var suspekta terrorister (och nu snackar vi även medelsvensson som gjorde ”fel” uttalanden mot USA). Jag är stolt för varje människa som ifrågasätter det som känns fel oavsett om det kommer från en folkvald regering.
  Otroligt bra inlägg, och tvärtomordlistan tycker jag känns otroligt skrämmande.

  • PJ

   Uppgifter på 30-50 minuter har funnits i massmedia men det kan vara svårt att uppskatta. Vid rusningstid kan det bli så att alla inte ryms med i den kraftigt reducerade trafiken. Visst, risken finns att folk överger tåget för bilen, vilket inte är bra. Detta är dock inget som regeringen tagit med i beräkningarna, alla miljölöften i Paris till trots.

   Regering och riksdag består av människor och alla människor kan handla fel, demokratin till trots. Ibland görs en pudel, få se om och när den kommer i detta fallet.

   En annan Susanne skrev följande ledare i dagens i Ö-viks Allehanda. På samma tema och med uppbyggnad som mitt inlägg men kanske med en något vassare penna.
   ”Året vi börja tala sverigedemokratiska”

   http://www.allehanda.se/opinion/ledare/aret-vi-borjade-tala-sverigedemokratiska

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »