Allehanda

Goda råd är dyra

Idag delar jag med mig av diverse råd och små nyttigheter. Inga revolutionerande saker men sådant som underlättar vardagen och ger vissa fördelar.
i

  1. Fotografering. Idag tas enorma mängde bilder och många av dess på semesterresor. Efteråt kan de visas både i telefon, på datorn, sociala nätverk eller i ett gammaldags fotoalbum. Ett litet tips, ställ alltid – nästan – någon eller något i förgrunden och ta inte bara en bild av en sandstrand eller en vacker vy. Bilden blir så mycket mera levande om det finns något i förgrunden. T.ex. en soptunna eller de varför inte ens äkta hälft om sådan finns och är med på resan.
  2. Flyget. I kön till en avgång vid gaten, försök komma ombord så fort som möjligt när din grupp får gå ombord. Varför då? Det är väl ingen brådska, platsen är ju reserverad och inget att stressa över. Jo, har du handbagage med max. storlek kan det var svårt att hitta plats för detta på bagagehyllan i närheten av din sittplats om du kommer sent till din plats. Speciellt om flyget är fullbokat. Du slipper att flänga runt och söka plats för handbagaget vilket kan vara nog så svettigt.
  3. Reselistor. Glömmer du saker som skall med på resan? Tandborsten, extra batteri till kameran eller ditt gosedjur. Nåja, kanske barnens gosedjur då om man inte är som Mr. Bean. Gör en lista över vad som skall med på resan och spara den till nästa gång. I datorn eller handskriven. Jag brukar ha en tredelad lista på vad som finns på mig som person, i handbagaget och i kappsäcken. Jag brukar också förbereda packandet genom att i god tid på ett ställe samla allt som skall med. Ytterst sällan, nästan aldrig, jag glömt något.
  4. Radio. Saknar du en kanal som spelar svängig musik utan reklam och massa snack kan jag rekommendera World Music Radio i Köpenhamn som har steaming på nätet. Det är ingen renodlad Internetradio utan de sänder också i etern. Går att lyssna på via datorn eller telefonen. Vill ni ha ett litet bredare urval av musik så finns utmärkta P2 Världen.
  5. Google. Istället för att knappa in sökord på Google kan man tala in frågan genom att först klicka på mikrofonen till höger i sökrutan. Speciellt användbart på den småknappiga telefonen. Uttala ordet/orden tydligt och helst inte för krångliga saker. Snabbar upp sökandet mycket. – Sedan kan man också roa sig med att tala in dialektord och se hur Google tolkar det. En enkel men rolig sällskapslek.
  6. Anteckningar. Har man telefonen med kan man på samma sätt tala in ett meddelande i Röstinspelaren i telefonen istället för att hålla på med de små knapparna på telefonen eller leta penna och papper. Ett tips i stil med nummer fem. Att ta ett fotografi med telefonen är också en känd metod att minnas sådant som syns. T.ex. öppettider, instruktioner och annan nyttig info man riskerar att glömma bort.
  7. Komma ihåg. Folk glömmer, visst, händer den bästa men det finns i mobiltelefonen möjlighet att ställa in alarm vid vissa klockslag och helst med lite framförhållning. Egentligen finns det idag ingen ursäkt till att glömma saker och ting om man bara vill.
  8. Bilkörning. HÅLL AVSTÅNDEN! Den absolut viktigaste regeln i trafiken tillsammans med att man kör nykter och är något så när utvilad. Med tillräckligt avstånd till andra trafikanter har man tid och möjlighet att rädda en svår situation. En enkel regel men ack så svår att hålla, verkar det som.
  9. Kön i köpladan. Hur ser man vilken kö som är snabbast i köpladan där flera kassor är öppna? Jo, där det står en eller helst fler manspersoner därför att de har som regel ganska litet att handla. I bästa fall bara en sexpack öl.
  10. Offentlig toalett. På följande bild, vilken plats är bäst att använda? Detta gäller naturligtvis bara för manspersoner.Jo, den i mitten! Av någon anledning väljer de flesta män de båda sidoplatserna men påföljd att där är det mest grisigt på golvet. Den är kortare än vad de flesta verkar tro.

Såja detta är mina råd denna gång. Goda råd är dyra så vill ni swischa mig en summa säger jag inte nej till det. Annars kan ni komma med ytterligare goda råd som kommentar nedtill. Tas tacksamt emot!


World Music Radio – pigg musik från Köpenhamn. Klicka på ”Listen now”

P2 Världen – världsmusik med variation

 

2 kommentarer

  • Annepauline

    Det var många bra råd och väldigt roligt skrivet. Man ställer en soptunna eller ens äkta hälft i förgrunden på en bild, haha, ja, det är väl ungefär samma sak…Det här med köer i köpladan stämmer på pricken, herrar har ofta väldigt få varor i sina korgar. Det stämmer på liknande sätt med toaletter. Ofta kan det vara lååånga köer i kassorna längst till höger och längst till vänster men bara några enstaka personer som står i köerna i mitten. Undrar vad det beror på, psykologiskt fenomen?

    • Per

      Hur det generellt förhåller sig med köer till kassor beror till stor del på hur flödet i köpladan är uppbyggt. T.ex. hur frysdiskarna är placerade. Ofta plockar folk åt sig frysta produkter sist och då blir det de kassor som är närmast som får mest kunder. Det finns mycket intressant att studera när man gör sin runda i köpladan. Hur folk beter sig och hur de rör sig. Eller hur de lägger upp varorna på bandet vid kassan. Kassapersonalen är också intressanta att studera. Vissa kunder känner man igen från tidigare besök, trots att man inte har någon annan relation till dem förutom köpladan. En hel vetenskap!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »