• Allehanda

    Puman, namntävlingen och Halloween

    Måndagens vandring i skogen var fin och uppfriskande, allt gick som på räls. Tisdagen var inte fullt lika bra. Jag hade fått känningar i vänstra knä som jag relaterade till dagen före-vandringen. Inte direkt ont men knäet var stelt och ömkligt. Efter ett kort försök avslutade jag tisdagens motionstillfälle. Bäst så enligt tidigare erfarenheter. Idag skall jag dock försöka att byta till vinterdäck. Det börjar bli dags. – Ett bra sätt att bota onda knän, ha, ha… Puman i Umeå har annars fått en del uppmärksamhet. Dock har vinden vänt och de flesta verka nu ha en mer positiv inställning till konstverket. De som är emot har två argument: ekonomin…

  • Allehanda

    På Facebook får konsten inte kosta mycket

    Konsten berör! Åter har vi en ström av kritik mot offentlig konst på båda sidorna av Kvarken. Kritiken består till viss del av klander mot konsten som sådan; till en annan del det ekonomiska. Konst får helst inte kosta och den skall den vara begriplig, menar kritikerna på Some, för det är där som det blåser friskt. Speciellt i dessa svångremstider. En österbottnisk lokalpolitiker, Rainer Bystedt styrelseordförande i Vörå kommun, anser att 400 000 euro är på tok för mycket för utsmyckning med konst av Vasa Centralsjukhus nya H-byggnad. De kommunala ekonomierna går på knä och då är det inte lämpligt att konstsatsningar görs som den i kommande H-byggnad som ännu…

  • Livet på landet

    Lite vitt på marken

    De sista dagarna av oktober glider förbi. Den allra första lilla snön har synts till och ikväll visar utetermometern -3,8 C. Höstvintern är här. Vet ni förresten att samerna har åtta årstider? Då kanske man kan tala om höstvinter? Vårvinter finns annars i svenska språkbruket. Vi tog en promenad till skogs idag. Torsdagsklubben. Gick i lätt snöfall längs en skogs- och villaväg. Pratade om ditten och datten. Kom till Fumoshällorna (hoppas jag skriver namnet rätt, annars blir det rättelse), eller Fågelberget som det står på kartorna. Ett fint ställe med bergshällor och svagt vuxna, låga tallar. De har minsann fått klamra sig fast. Stället torde vara det högsta i byn…

  • Allehanda

    Boken som skapade ett dilemma

    Det var när jag googlade på ordet ”underprivilegierad” som jag hittade författaren, förra Akademi-ledamoten och ständige sekreteraren Lars Gyllensten. Jag fann följande mening som han skapat: ”De underprivilegierade – kallar vi dem, för att lägga en mask över vad det är frågan om: nöd, exploatering, cynisk egoism, undanhållande om inte utsugning”. Jag vet inte mera om honom än vad vad Wikipedia förmedlar men det smakprov på hans stil och språk som jag fick gjorde att jag idag klickade hem min första e-bok: ”Anteckningar från en vindskupa”. Den verkar djupsinnig men på ett lätt sätt. Begriplig och klok är mina första intryck. Jag får en viss känsla av Henry Miller när…

  • Urkult

    Min Urkult-video 2019

    Så, mina damer, herrar och alla andra som läser denna blogg, kan jag meddela att jag äntligen har fabricerat en video på YouTube från Urkultfestivalen i början på augusti. Det har gått åt ganska många timmar med arbete för att få videon klar och efter diverse finslipande laddade jag igår kväll upp den på Tuben. Egentligen är det ett bildspel med fotografier kryddat med bakgrundsmusik varvat med kortare videosnuttar. Ganska fartfyllt om jag får säga det själv. Vill man fördjupa sig i att skåda bilderna finns de flesta med på min Flickr-fotosida. (länk längst ned) Det är alltid svårt att välja material till en sådan video. Jag har redan många…

  • Allehanda

    I TV-djungeln

    Vad göra en gråmulen måndagsmorgon i oktober när temperaturen ligger kring noll, snöflingor dalar ned, om än i ringa mängd, och inget speciellt ligger på utan dagen är ganska fri att spendera. Titta på TV? Som bekant är jag ingen stor TV-tittare men ibland får jag ett skov och kollar ett och annat på TV. Det kan räcka med ett program men ibland kan tittandet pågå i flera dagar. O nej, inte hela dagarna utan några program per dag. Sedan kan det ta veckor tills nästa gång. Ny teknik är hela tiden på gång och snart kommer vi att se enbart s.k. HD-sändningar. Nåja, det är gamla nyheter och jag…

  • Livet på landet

    Falska skyltar

    Ibland blir jag irriterad. Kanske inte arg och upphetsad men djupa suckar komma och greppet om ratten hårdna. Jo, jag har tuggat ämnet tidigare. Varför kan inte folk hålla jämn hastighet på landsväg? Det finns ju ofta farthållare i bilen. Varför håller inte folk avstånd i köer? Varför slarvar många med att använda blinkers? I tid! Igår kom ytterligare ett irritationsmoment med i bilden. Vid vägbyggen är ofta farten nedsatt, ibland förekommer trafikljus som reglerar trafiken. Bra så, de som jobbar med vägbyggen skall naturligtvis ha trygga arbetsförhållanden. Men varför plockar de inte ned skyltarna med hastighetsbegränsningar (eller täcker över dem) när arbetet är färdigt för dagen och inget annat…

  • Livet på landet

    Guld på gården, ingen tager upp det

    Guldet, vad kan det vara? Solstrålar i vattenpölar, isblänk i mars eller löv som behagar trilla ned? Eftersom det är mitten av oktober månad så blir det gulnade löv som i allt större mängd lägger sig på gräsmattor och gårdstun som är guldet. Fortfarande finns det en hel del vackra kulörer på lövträden men på sina ställen spretar grenarna tomma mot skyn. Den första kölden kom redan för tre veckor sedan hit till backen och vilken dag som helst kan de första snöflingorna dala ned från skyn. ”Den första lilla snön” som jag kallar denna hälsning från kung Bore. Den ligger sällan någon längre stund på marken. Sedan kommer den…

  • Allehanda

    Lucia, en antik historia?

    Vad skådar mitt norra öga i Vasabladet, ingen som vill ställa upp som Brages Lucia i år? Inte ett enda flickebarn i landskapet ville offra tid på att sjunga, sprida kärlek och glädje och hålla traditionen vid liv. Förr var detta en ära och stor händelse med kröning i Trefaldighetskyrkan i Vasa. Har Lucia blivit något föråldrat och ointressant för dagens unga? Förresten, varifrån kommer uttrycket ”vad skådar mitt norra öga” och vad betyder det? Det bara dök upp i hjärnkontoret och ville på pränt. För att fortsätta med Lucia så måste jag erkänna att jag inte har varit någon flitig Lucia-besökare. Ändå känns det som en fin tradition att…

  • Allehanda

    Historiska listan

    Det florerar en mängd listor i bloggvärlden om de mest skilda saker. Ofta kopieras de och återanvänds. Jag beslöt att göra en egen lista som jag knåpade ihop ikväll så där hastigt och lustigt. Historiska listan kallar jag den. Svaren bör utspela sig i historisk tid, minst tio år eller helst ännu längre tillbaka i tiden. Har man gjort en lista bör man också svara på frågorna så här kommer mina svar. På flera av frågorna skulle jag med lätthet ha flera svar men jag ger i de flesta fall ett svar. Vilken historisk händelse skulle du vilja uppleva? Det finns många historiska händelser jag skulle vilja uppleva men för…

Translate blog »