Resor

Planering

Sista dagen i april, snabbt rusa maj åstad, snart är sommaren här.

Även om april varit något kylig, om än tidig vår, så står sommaren för dörren och därmed infinner sig också funderingar om semestern. Vad göra, när och hur?

För mig är Urkult sommarens stora händelse. Resan dit och tiden därefter är också intressant för jag har i sinnet att även detta år göra en roadtrip i mellersta Norrland. En parameter är tidtabellen för färjan över till Umeå, som i år är mig inte helt till belåtenhet. Dock tror jag mig ha hittat en lösning i stora drag. Frågan är vad jag skall göra måndagen den 1 augusti när jag klockan 12.00 anländer till Holmsund med färjan. En hel eftermiddag och kväll till att upptäcka för mig okända smultornställen mellan Umeå och Örnsköldsvik, också en bit in i landet. Där går jag fortfarande bet. Norrbyskär och Olofsfors bruk har jag besökt. Vad mera finns i de trakterna?

Onsdagen den 3 augusti på väg mellan Nordingå och Näsåker. Där finns också en stor lucka som skall fyllas. En körning runt om i Höga Kustens havsnära landskap eller skall jag sticka direkt upp längs Ångermanälven? Finns det andra vägar?

En sak är säker, Mannaminne i Nordingå kommer jag att besöka. Jag hoppas att det finns en hel del sevärt och fotografibart att ägna sig åt på detta ställe. De platser jag besöker får gärna ha fotografivänlig omgivning. Och varför inte inslag av lokal miljö och kontakt med infödingarna?

Dagarna efter Urkult är också intressanta. Varför inte en sväng upp mot fjällen? Jag gjorde ifjol en tur längs med Vildmarksvägen över Stekenjokk; en färd som var mycket intressant. Finns det andra rutter i området som är lockande?

Så går mina tankar om mina manövrer i början av augusti. Som jag tidigare skrivit i något inlägg så består resandet för mig av tre delar: planeringen, själva resan samt alla bilder/videos och minnen. Just nu är jag i planeringsskedet, också det en trevlig aktivitet.

Vad har ni för planer inför sommarens lediga tid? Konkreta planer eller önskedrömmar.

Looptok feat Maja Långbacka & Cirkus Cirkör kommer i år att  uppträda på Urkult.  Här en video.

[youtube=https://youtu.be/irvVE9LWDCs]

0 kommentarer

  • Ben

    Örnsköldsvik, Mannaminne, Nordingrå, ställen som har en speciell plats i mitt hjärta, dit gick vår första Sverigeresa i tiderna i mitten på sextitalet. Har släktingar där. Tycker du ska besöka Bönhamn om du hinner. Där bor fortfarande släktingar och man förstår att de valde att bo där, påminner om hemtrakten. Men akta dig för surströmmingen! I Ö:vik åt jag mitt livs första glass (isglass) och tyckte inte den var god, slängde den i en buske i smyg 🙂

    • PJ

      Vet du, Bönhamn finns faktiskt redan på förslag. 🙂 Funderar också på Ulvön men menar att jag behöver mera tid för denna plats än jag nu har. Kanske det finns möjlighet i framtiden att ta sig dit seglandes. Surströmming har jag provat, en hel burk t.o.m. Jag överlevde men föredrar kanske lite annat från fiskriket ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »