-
Tack, du pratar också en bra svenska!
Torsdagsklubben hade idag möte, om än något reducerat, den ena riddaren var på annat uppdrag. Vi beslöt att prova ett nytt matställe som öppnade i höstas, nämligen Chào grill i Oravais kyrkby alldeles nedanför kyrkbacken. Vi stegade in, betalade för oss – jo även här finns en viss pensionärsrabatt – och försåg oss från buffén som bestod av typiska asiatiska anrättningar med ris som bas. Smakade riktigt bra och alla tog påfyllning. Kaffe och kex som avslutning. Enkel och stilren inredning med stora fönster ut mot stora gatan. Eller Öurvägen som stråket heter. En traktor med släpvagn körde förbi ett par gånger. Bakom disken stod en ung man, med asiatisk…
-
Objuden gäst i huset
Just som jag satt här i godan ro och kikade på mina skärmar så såg jag i ögonvrån en liten snabb skugga som for över golvet. Snabbt och tyst men lika fullt var det en mus som behagade gästa min varma boning. Jag blev riktigt paff för det är länge sedan jag sist hade en mus som gäst. Jag kan förstå att även dessa små varelser söker sig till varmare ställen när det som senaste helg varit lägre temperatur än -20 C. Som lägst hade jag -22,5 C på lördagskvällen. Likväl är de inte välkomma i min stuga och nu gäller det att leta fram musfällan. Var den finns vet…
-
Byns två tramporglar
Igår var jag på begravning. En av byns äldsta män har avlidit i den aktningsvärda åldern av 92 år efter ett äktenskap med lika lovvärda 70 år med sin fru. Ett strävsamt och stillsamt par som, skulle jag tro, levt ett lyckligt liv tillsammans. Efter gravsättningen på byns begravningsplats blev det minnesstund i bönehuset Betel under ledning av Kaj Kanto. Sedvanlig bjudning med kaffe, tårtor och dopp. Sedan blev det sång, uppläsning av adresser och tal. I samband med kaffestunden så kom jag i samtal med Harry Blomberg, en före detta predikant för pingstförsamlingen i byn som har just bönehuset Betel. Han och han fru bodde och verkade i byn…
-
Kulturministern
Knappt har den nya regeringen i Sverige presenterats så hamnar nya kulturministern Amanda Lind (MP) i ett smärre blåsväder. Hon blir kändis på en gång trots att hon kommer från småstaden Härnösand på södra Norrlandskusten och är nybörjare i de större nationella politiska sammanhangen. Visserligen jobbat som partisekreterare i Miljöpartiet och med kommunala uppdrag men ändå inte någon storfräsare. Det handlar om hennes frisyr, hennes omdöme av tidigare ministern Mehmet Kaplan och att hon den första dagen inte hade tid med att ge en intervju till Sveriges TV. Och att hon inte har tillräcklig erfarenhet för att ta sig an de stora frågor som ligger framför. Bl.a. har Jan Scherman…
-
Mot ljusare tider, vad det lider
Tänk, redan har en månad gått sedan midvintersolståndet (21 dec.) med en dagslängd (mellan solens uppgång och nedgång) av 4 timmar och 34 minuter på denna breddgrad. Idag är solen uppe 6 h 24 min. Inte långt från 2 timmar längre dag och fort går det nu för herr Sol att förlänga dagarna. Vi går mot ljusare tider och det tycker jag mig märka redan nu i verkliga livet. Kring jul blev det mörkt strax efter 15 på eftermiddagen, idag kan man vara ute och skotta snö ända till närmare halv fem utan belysning. Snö har jag minsann fått skotta men inga stora ansträngningar ändå för det har inte kommit så…
-
Grötmyndig
Jag är nu grötmyndig, ej att förväxla med byxmyndig, eftersom jag beslutat att börja äta gröt. Fibrer är nyttigt och havregrynsgröt lär var rik på fibrer. En maträtt som är enkel att tillreda och billig. Lägger jag därtill en näve bär i gröten är nyttigheten maximerad. Nu har jag inga i bär i min ägo sedan jag ätit upp lingonsylten som jag fick av sister Jane i höstas så därför blev det till att inhandla blåbärssylt. Nästa sensommar kommer jag förhoppningsvis kunna plocka blåbär, svartvinbär och hallon och äta dem som de är tillsammans med gröten. Frysta. Jag har länge struntat i att äta gröt, förutom risgrynsgröt till jul, men…
-
Den leende talmannen har gjort sitt
Med en suck av lättnad kan jag konstatera att Sverige idag har fått ny regering, efter många om och men. Regeringen är inte den mest stabila med tanke på de olika viljor och politiska mål som finns hos de olika parterna men med en skicklig förhandlare, som Stefan Löfven är, kanske det går. Det viktiga är att Sverigedemokraterna hålls utanför verkligt politiskt inflytande kommande år och att Alliansens tid är förbi. SD är ett nationalistiskt och konservativt ensaksparti där invandringen är den stora frågan men det är också ett parti med klart auktoritära tendenser för att inte tala om svansen där rent rasistiska och intoleranta strömningar frodas. De är också…
-
En spännande vecka!
En spännande vecka på gång även om det inte gäller mig personligen. Själv har jag jobbat lite med motorsågen i hand denna dag och det är kanske inte spännande men desto mera tillfredsställande när jag ser resultatet direkt i skog och mark när jag röjde. Bort med sly och buskar, fram med utvalda träd som får växa till sig, precis som i politiken. Idag var det motorsåg, imorgon blir det röjsåg. Det som är spännande är den politiska utvecklingen i Sverige och i Storbritannien. Våndan att ta fram en regering i kungariket och det till synes avtalslösa utträdet för UK ur EU. Vad kommer att hända i öriket, besannas de…
-
Goda råd är dyra
Idag delar jag med mig av diverse råd och små nyttigheter. Inga revolutionerande saker men sådant som underlättar vardagen och ger vissa fördelar. i Fotografering. Idag tas enorma mängde bilder och många av dess på semesterresor. Efteråt kan de visas både i telefon, på datorn, sociala nätverk eller i ett gammaldags fotoalbum. Ett litet tips, ställ alltid – nästan – någon eller något i förgrunden och ta inte bara en bild av en sandstrand eller en vacker vy. Bilden blir så mycket mera levande om det finns något i förgrunden. T.ex. en soptunna eller de varför inte ens äkta hälft om sådan finns och är med på resan. Flyget. I…
-
Stormen i Tarfala som kom av sig i Tv-studion
Jag måste i morse le stort när jag tittade på Morgonstudion från SVT1. Stormen Jan var i antågande och skulle främst drabba fjällkedjan norröver. Varningar hade utfärdats och dramatik var att vänta. Vad passar då bättre än att ta kontakt med Lars Häger, stugvärd i Tarfala i närheten av Kebnekajse där man i december 1992 uppmätte vindrekordet 81 sekundmeter i Sverige. Han om någon borde ju ha något spännande att berätta om vädret där uppe. Kanske till om med beklaga sig lite? Istället uppenbarade sig en totalt kolugn snubbe som stillbild i rutan och med världens sakligaste röst. Nej då, det var inget farligt alls. Visst blåste det lite i…