Klyven
Igår slog jag till och köpte en vedklyv för klabbar upp till 52 cm långa.
Efter åren som gått…
Efter åren som gått
Har jag lärt mig och förstått
Att där lyckan ska bo
Finns det kärlek, hopp och tro
För vi älskar varann
Och har det så bra
Och vi följer de orden jag sa:
Vi ska gå hand i hand genom livet du och jag
Ok, jag tar det på nytt. Jag föll nämligen omgående in i trallen av ovannämnda kända visa från 1960-talet när jag skrev de första orden: Efter åren som gått…
Nytt försök:
Efter åren som gått har jag samlat på mig ett antal klabbar som varit jobbiga att klyva med yxa. De har bara legat där och skräpat även om de är bästa tänkbara brännved att ladda spisen med. Ofta är det stor kvistar i klabbarna som gör att de är svårbearbetade.
Jag kollade runt bland utbudet i provinsen och hittade till slut Woodtec XW103 med en klyvkraft på 9 ton. Det borde räcka tyckte jag. Jodå, under den första sessionen med klyven idag så mötte den inte sin överman. Alla klabbarna fick ge sig, ibland med ett brak, och ikväll eldar jag hårt trä i spisen. Skön värme sprider sig i stugan.
En farlig maskin är det och i manualen som åtföljde klyven finns det 2 ½ A4-sidor med varningstext. Mycket kan hända och nykter bör man vara. Barn från 8 år får dock under uppsikt använda klyven.
Förhoppningsvis kommer klyven och jag att gå hand i hand resten av mitt liv.

10 kommentarer
Erik Forsling
Apropå, mitt i natten. 17/10 i år skrev jag i en av flera kommentarer om ”… en mysko ”grej” …”. ”En liten träklump, eller knota/utväxt av något slag.” I förrgår natt ringde Herr Son upp på Skype från Kanada, och då passade jag på att fråga honom om den – och dess användning. Den som han påstår sig ha lämnat här har jag ännu inte hittat.
I kväll, strax innan midnatt ringde Kära K. för att gratulera på fars dag, så jag passade på att fråga henne också, för att få bättre besked. Hon brukar ha koll. Chaga, eller Sprängticka, kallas företeelsen f.ö. och den växer på björk. Det är med den ungefär som med älgörten. Enligt kära K. (och internetträffar) är den bra på alla upptänkliga vis. Hanteringsmetoderna tycks dock variera kraftigt, så dem får du utforska själv, om intresse uppstår:
https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=chaga
Varför inte bl.a. denna, bland alla träffarne – finlandssvensk och allt, som jag tolkar det:
http://www.morotsliv.com/2012/08/chaga-sprangticka.html
Sprängticka: https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=spr%C3%A4ngticka
Det här handlar inte om din klyv, men jag tänkte att det kanske skulle passa, när du nu står där bland en massa f.d. trädstammar – bl.a. björk – och jag är tankad med ny information. Trevligt förresten, att du är belåten med redskapet i fråga.
Du får väl ut med yxan i skogens skafferi och börja experimentera.
Erik Forsling
P.S. Den här artikeln är också trevlig och välskriven:
https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=spr%C3%A4ngticka
PJ
Jag får kanske leta i vedhögen efter någon sprängticka. Dock antar jag att den bör vara färsk för att göra de underverk som beskrivs i länkarna. Rena dundermedicinen.
hasse
Inhandlades klyven innanför kommunens gränser ?
PJ
Si, så kan man säga. Vid korsningen.
Erik Forsling
Blev visst alldeles tokigt mitt P.S. igår! Dubbelt upp på länkfronten. Den här ska det vara:
https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=spr%C3%A4ngticka
Tyckte dessutom att det var lite roligt; två kvinnor, men den ena representerar hälsokost och matlagning med tonvikt på det vegetariska – den andra är jägare. Men sprängtickan har de gemensamt.
Erik Forsling
Fattar inte hur det kunde bli den där igen! Ja, jag är nykter. Försöker igen.
http://jagarinnan.wordpress.com/2014/09/29/sprangtickachaga/
PJ
Nu fick jag också se en bild av sprängtickan. Jag har för mig att jag sett sådana tidigare men jag tror inte de är alltför vanliga. Eller kanske jag borde bli mer uppmärksam?
Erik Forsling
Du kanske aldrig skådade första och sista (tredje) länken i mitt första inlägg. Där finns också bilder, och går man dessutom in på alternativet ”Bilder” finns där hur många som helst. De är ganska karaktäristiska. Om jag minns rätt lär de växa på 1 av 5000 björkar.
PJ
Jodå, jag kollade alla länkar. Vacker är den inte, sprängtickan, men rymmer tydligen nyttigheter i mängd.